Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z kalarepy i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Surówka z kalarepy i pomidorów z dodatkiem oleju z bazylią to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do dania z mięsem.

Surówka z kalarepy i pomidorów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z kalarepy i pomidorów

 

  • 1 kalarepka
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3-4 rzodkiewki
  • 10 szt pomidorków cherry
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju z bazylią
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kalarepy i pomidorów
Młodą kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać w piórka, rzodkiewkę w cienkie pół plasterki. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.

Jabłko zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny.

Umyte pomidorki pokroić w ćwiartki. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, skropić olejem z bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. 
Surówka z kalarepy i pomidorów
Kalarepkę obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Surówka z kalarepy i pomidorów
Do przygotowanych skłądników dodać starte jabłko.
Surówka z kalarepy i pomidorów
Pomidorki cherry umyć i pokroić w ćwiartki.
Surówka z kalarepy i pomidorów
Wszystko połączyć z posiekanym szczypiorkiem.
Surówka z kalarepy i pomidorów
Skropić olejem z bazylią, doprawić do smaku, wymieszać.