basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Surówka z kapust i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest bardzo dobrą surówką,bogatą w witaminy.Nadaje się do wszelakich mięs.

Surówka z kapust i pomidorów

Składniki:

Surówka z kapust i pomidorów

 

  • kapusta młoda 1 główka
  • pomidory 5 szt
  • ogórek świeży 1 szt
  • cebula 2 szt
  • szczypior 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • pietruszka zielona 4 gałązki
  • seler 2 gałązki
  • ocet jabłkowy 2 łyżeczki
  • sól według uznania
  • pieprz mielony 2 szczypty
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • oliwa 4 łyżki
  • cukier 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapust i pomidorów
Kapustę szatkuję drobno,solę,mieszam i odstawiam by puściła sok.Pomidory kroję w kostkę.Ogórka świeżego kroję w plasterki.Cebulę kroję w drobną kostkę,zasypuję cukrem by skruszała.Szczypior,koperek,pietruszkę,seler kroję drobno.Gdy kapusta puści sok,odciskam ją dokładnie,dodaję przygotowane i pokrojone warzywa,ocet jabłkowy,oliwę,przyprawy według uznania.Surówkę dokładnie mieszam i podaję do obiadu.Życzę smacznego.