ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Surówka z kapusty białej i czerwonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Surówki to najlepszy dodatek do dań :)

Surówka z kapusty białej i czerwonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kapusty białej i czerwonej

 

  • 150 g kapusta kiszona biała
  • 30 g kapusta kiszona czerwona
  • 1 duża marchewka
  • 1 zielone jabłko
  • 1 mała biała cebula
  • cukier
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty białej i czerwonej
Kapustę kiszoną biała i czerwoną kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w miseczce. Cebulę obieramy kroimy na drobno i dodajemy do kapusty, marchewkę obieramy myjemy i zcieramy na tarce z dużymi oczkami do miseczki z resztą produktów. Jabłko myjemy (nie musimy obierać ponieważ w skórce jabłka znajduje się najwięcej witaminy ale jak ktoś nie lubi to może zawsze obrać) i tak jak marchewkę zcieramy do miseczki. Tak przygotowane produkty polewamy oliwą z oliwek (można olejem słonecznikowy) w zależności jak kto lubi nie mniej jak 2 - 3 łyżki stołowe, dodajemy cukier tu w zależności czy kapusta jest bardzo kwaśna i jabłko wsypujemy tak do smaku 1 - 2 łyżki stołowe. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki. Podajemy do ziemniaczków, ryżu czy makaronu ale można również jeść samą. Jest zdrowa i smaczna polecam. Smacznego :)
Surówka z kapusty białej i czerwonej
przygotowanie produktów na zdrową surówkę
Surówka z kapusty białej i czerwonej
cebulkę obieramy myjemy i kroimy na drobno
Surówka z kapusty białej i czerwonej
marchewkę obieramy myjemy i zcieramy na tarce
Surówka z kapusty białej i czerwonej
dodajemy oliwę z oliwek cukier i wkładamy do lodówki