jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Surówka z kapusty białej z sosem winegret

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka surówka z kapusty białej jako przystawka do drugiego dania. Zrobiłam ją z marchewką i jabłkiem. Przyprawiona sosem winegret.

Surówka z kapusty białej z sosem winegret

Składniki:

Surówka z kapusty białej z sosem winegret

 

  • kapusta biała 350 g
  • marchewka 1 szt.
  • jabłko 1 szt.
  • na sos: sól szczypta
  • olej 3 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • musztarda 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • ząbek czosnku 1 szt.
  • woda1 łyżka

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty białej z sosem winegret
Kapustę białą obrać z wierzchnich liści, przekroić i wykroić głębia. Poszatkować nożem drobno, przełożyć na talerz.

Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Marchewkę obrać i zetrzeć na średniej lub grubszej tarce. Dodać marchewkę i jabłko do kapusty, wymieszać i polać sosem winegret.

Podawałam z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i mięsem.

Tagi:

surówka