Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Surówka z kapusty czerwonej z papryką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Surówka jest bardzo smaczna, zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny.

Surówka z kapusty czerwonej z papryką.

Składniki:

Surówka z kapusty czerwonej z papryką.

 

  • kapusta czerwona 1/2 szt
  • kapusta pekińska 1/2 szt
  • papryka 1 szt
  • kukurydza 1 szkl
  • ogórki kiszone 3 szt
  • cebula dymka 4 szt
  • jabłko 1 szt
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • pomidory koktajlowe 10 szt
  • majonez kielecki 1/3 szkl
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty czerwonej z papryką.
Kapustę pekińską poszatkować, włożyć do salaterki. Kapustę czerwoną bardzo drobno posiekać, sparzyć wrzącą wodą, odcisnąć, dodać do kapusty pekińskiej. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Ogórki pokroić w kostkę, pomidory przekroić na połówki, cebulę drobno posiekać razem ze szczypiorem. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki dodać do kapusty, wlać majonez, wymieszać. Przyprawić do smaku. Podawać do ziemniaków i mięsa.