Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna, łatwa do przygotowania i zdrowa surówka.

Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczą

 

  • 20-25 dag kapusty czerwonej
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3-4 dag rodzynek
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczą
Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą, wymieszać, pozostawić na 20 minut, odcisnąć. Obraną marchew zetrzeć na jarzynowej tarce o średnich otworach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, pokroić na kawałki. Jogurt wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Połączyć z przygotowanymi warzywami, dodać rodzynki, doprawić do smaku, wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu.
Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczą
Kapustę drobno poszatkować marchew zetrzeć na tarce
Surówka z kapusty czerwonej z pomarańczą
Kapustę oprószyć solą wymieszać i pozostawić

Tagi:

kapusta