zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Surówka z kapusty do sloików

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Otwieramy słoik i mamy gotową surówkę do ryby.

Surówka z kapusty do sloików

Składniki:

Surówka z kapusty do sloików

 

  • 2 kg świeżej kapusty
  • 3 cebule
  • 2 marchewki jeśli małe to 4
  • 1 łyżka soli
  • ZALEWA
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty do sloików
Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce lub robotem siekamy w talarki. Cebulę kroimy w półksiężyce, dodajemy sól, wszystko mieszamy o odstawiamy na 3 godziny.

Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki mieszamy, nie gotujemy. Po upływie 3 godzin kapustę odciskamy z soku, ubijamy ciasno w słoiki. Patyczkiem do szaszłyków przebijamy się w kilku miejscach do dna słoika. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut. Kapusta z wierzchu jest ciemna od pieprzu, ale to nie przeszkadza.

Tagi:

kapusta