-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Surówka z kapusty i marchewki wg Natki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka i smaczna surówka w sam raz do obiadu. Jest pożywna i niezwykle zdrowa!

Surówka z kapusty i marchewki wg Natki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kapusty i marchewki wg Natki

 

  • 1 mała, biała kapusta
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 listka selera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • Składniki na sos:
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty i marchewki wg Natki
Kapustę szatkujemy drobniutko, przekładamy do miski, zasypujemy solą i mieszamy. Kapustę odstawiamy na chwilę aby puściła sok i zmiękła. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka albo jeszcze drobniej. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zieleninę myjemy i siekamy drobniutko. Po kilkunastu minutach odciskamy kapustę i zlewamy wytworzony sok. Dodajemy do niej cebulkę, marchewkę i zieleninę. Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim surówkę. Całość składników mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Surówkę podajemy do obiadu. Smacznego!
Surówka z kapusty i marchewki wg Natki
Potzrebne nam są kapusta, marchewka i zielenina i juz mamy pyszną surówkę.
Surówka z kapusty i marchewki wg Natki
Kapustę szatkujemy drobniutko i zasypujemy solą aby puściła sok.
Surówka z kapusty i marchewki wg Natki
Cebulkę kroimy w piórka a marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Surówka z kapusty i marchewki wg Natki
Do surówki dodajemy także posiekaną zieleninę.