Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czarnej rzepy jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Polecam.

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy

 

  • 15-20 dag kapusty pekińskiej
  • 1 czarna rzepa
  • 0,3 szklanki czosnku marynowanego
  • 0,3 szklanki cebulki marynowanej
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1-2 łyżki majonezu light
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy

ETAP 1:

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy
Obraną rzepę zetrzeć, posolić i odcisnąć.

Czarną rzepę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z odrobiną soli i pozostawić na 10 minut, odcisnąć.

ETAP 2:

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy
Oczyszczoną kapustę posiekać i włożyć do miski.

Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować.

ETAP 3:

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy
Do kapusty pekińskiej dodać przygotowane warzywa.

Marynowany czosnek i cebulkę osączyć, pokroić. Odciśniętą rzepę, kapustę, czosnek i cebulkę razem połączyć.

ETAP 4:

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy
Wszystkie składniki sosu włożyć do miseczki i wymieszać.

Do miseczki włożyć majonez, ketchup, przyprawę curry i miód, wymieszać.

ETAP 5:

Surówka z kapusty pekińskiej i rzepy

Przygotowany sos połączyć z surówką i dokładnie wymieszać.

Tagi:

kapusta