Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Surówka z kapusty pekińskiej pora i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ta surówka jak dla mnie to doskonałe smakowe połączenie - dość ostry w smaku por złagodzony jest słodyczą marchewki i kapusty pekińskiej.

Surówka z kapusty pekińskiej  pora i marchewki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej pora i marchewki

 

  • Składniki:
  • biała część niewielkiego pora
  • 1/3 małej kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki płynnego miodu
  • duża szczypta soli
  • czarny, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej pora i marchewki
Bardzo cienko szatkuję kapustę i pora, marchewkę ścieram na drobniutkie tarce, siekam drobniutko natkę pietruszki. Wszystkie warzywa przekładam do miski, lekko solę i duszę dłonią, by puściły sok. Odstawiam miskę na kilkanaście minut, doprawiam surówkę miodem, solą , pieprzem i oliwą. Można ewentualnie doprawić ją majonezem. 
Surówka z kapusty pekińskiej  pora i marchewki
Ważne jest, by warzywa były bardzo drobno poszatkowane i pokrojone