Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Surówka z kapusty pekińskiej jest bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem do dania z mięsem. Jabłko i seler można skropić sokiem z cytryny.

Surówka z kapusty włoskiej

Składniki:

Surówka z kapusty włoskiej

 

  • 25 dag kapusty włoskiej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 seler średni
  • 1 por mały
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty włoskiej
Jogurt dokładnie wymieszać z oliwą. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę bardzo drobno posiekać, wymieszać z odrobiną soli, gdy puści sok, odcisnąć. Oczyszczony por pokroić w cienkie pół plasterki. Obrane jabłko i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z sosem jogurtowym, doprawić do smaku, wymieszać.