kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Surówka z kapusty włoskiej ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do zrobienia surówki z kapusty włoskiej ze śliwkami można użyć wiśni lub morel.

Surówka z kapusty włoskiej ze śliwkami

Składniki:

Surówka z kapusty włoskiej ze śliwkami

 

  • 400 g kapusty włoskiej
  • 200 g śliwek węgierek (świeże, suszone)
  • 50 g orzechów
  • 3 łyżki stołowe oliwy lub 1/2 szklanki śmietany
  • Posiekana pietruszka
  • Sól
  • Cukier
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty włoskiej ze śliwkami
Kapustę oczyścić, poszatkować w paseczki lub zetrzeć na grubej tarce. Śliwki namoczyć, wydrylować i pokroić w drobne paski, orzechy posiekać. Wymieszać wszystko z olejem i posiekaną pietruszką. Przyprawić solą , cukrem i pieprzem. Na półmisku udekorować cząstkami śliwek.