p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Surówka z kwaskowym sosem majonezowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Surówka, której nikt się nie oprze

Surówka z kwaskowym sosem majonezowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z kwaskowym sosem majonezowym

 

  • 1/2 szt. biała kapusta mała,
  • 1 szt marchew,
  • 1 szt. cebula mała,
  • 2 łyżeczki soli
  • Składniki na sos:
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek majonezu

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kwaskowym sosem majonezowym
Kapustę ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, wkładam do miski, solę 2 łyżeczkami soli i zostawiam aż do momentu, gdy puści sok, następnie odciskam ją i wylewam wodę, dodaję startą marchewkę i drobniutko posiekaną cebulę, do warzyw dodaję sos przygotowany wg mojego przepisu: Do miseczki wlewam 1,5 łyżeczki octu jabłkowego i sok z 1/2 cytryny, dodaję 2 łyżeczki cukru pudru, doprawiam solą i pieprzem, mieszam, wkładam 5 łyżek majonezu, dokładnie wymieszam trzepaczką, schładzam i dodaję do tartych warzyw . Surówkę mieszam dokładnie z sosem i wstawiam do lodówki.
Surówka z kwaskowym sosem majonezowym
Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać startą marchewkę i drobniutko posiekaną cebulę
Surówka z kwaskowym sosem majonezowym
Do miseczki wlać ocet jabłkowy i sok z 1/2 cytryny, dodać 2 łyżeczki cukru pudru, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, włożyć 5 łyżek majonezu

Tagi:

sosy