Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Surówka z melona z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Doskonały deser na każdą okazję

Surówka z melona z kremem

Składniki:

Surówka z melona z kremem

 

 

  • 1 melon,
  • 4 żółtka,
  • 12 dag cukru,
  • 1/4 litra śmietanki kremowej,
  • 100 ml czerwonego półsłodkiego wina,
  • l kieliszek likieru waniliowego lub rumu,
  • brzoskwinie

 

Sposób przygotowania:

Surówka z melona z kremem
Melon umyć, osuszyć i obrać ze skórki, przekroić w poprzek na dwie części. Łyżką wybrać włókna i pestki, miąższ skropić likierem lub rumem. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pół szklanki półsłodkiego wina i ubijać na parze tak długo aż powstanie gęsty krem. Ostudzony krem wymieszać z ubitą wcześniej śmietanką kremową. Dodać kilka drobno posiekanych, pozbawionych skórek brzoskwiń i masą tą napełnić melon. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Zamiast brzoskwiń można dodać do kremu osączonych konfitur, w takim wypadku nie należy wówczas dodawać bitej śmietany.