Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Surówka z miechunką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

miechunkę wykorzystuje się u nas zwykle tylko do dekoracji a szkoda bo jest pyszna!

Surówka z miechunką

Składniki:

Surówka z miechunką

 

  • 100 g miechunki peruwiańskiej
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 1/3 niedużego zielonego jabłuszka
  • 3 śliwki - u mnie odm. Mieszaniec
  • garść liści koperku
  • sok z cytryny
  • olej z pestek winogron
  • sól, cukier, chili w proszku

 

Sposób przygotowania:

Surówka z miechunką
Miechunka peruwiańska czyli Phisalis - to owoc z rodziny psiankowatych, bliski krewniak znanego nam dobrze pomidora.

Trzeba obrać owoce z jakby papierowych osłonek i dobrze umyć bo są jakby tłustawe i lepkie. Paprykę i jabłko dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Śliwki wypestkować, też pokroić w paski. Owoce miechunki przekroić na połówki, wymieszać z wcześniej pokrojonymi składnikami. Dodać listki koperku. Doprawić sokiem cytrynowym, skropić olejem, oprószyć solą, cukrem i mielonym chili. Dokładnie przemieszać i gotowe.

Podawać do mięs pieczonych.