Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Surówka z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zamiast sosu winegret można zrobić sos majonezowy;po 100ml.majonezu i jogurtu naturalnego+1-2łyżeczki musztardy,sok z cytryny i sól.

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

Surówka z młodej kapusty

 

  • 30dag.młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 15dag.ogórków małosolnych,
  • 2cebulki dymki,
  • 1\2pęczka koperku
  • Sos;
  • 4łyżki oliwy
  • 2łyżki octu winnego,
  • 1łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty
kapustę oczyścić poszatkować,sparzyć na sicie wrzącą wodą,dokładnie osączyć.Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulki dymki pokroić w piórka,ogórki w plasterki,koperek posiekać.Sos;musztardę wymieszać z octem winnym,szczyptą soli i pieprzu,ucierać wlewając oliwę i jeszcze doprawić.połączyć składniki surówki i wymieszać z sosem.Możemy też posypać surówkę uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Tagi:

sosy kapusta