kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Surówka z młodej kapusty, cukinii i pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wiosenna surówka w 5 minut! Bez skomplikowanych składników i stania przy garach. Zdrowo, pysznie, kolorowo!

Surówka z młodej kapusty, cukinii i pora

Składniki:

Surówka z młodej kapusty, cukinii i pora

podstawowe

  • ½ główki młodej kapusty
  • cukinia
  • por (biała część)
  • puszka kukurydzy (425 g)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, koperek (lub zamiennie sos sałatkowy ziołowy)

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty, cukinii i pora
Kapustę myjemy i drobno ciekamy. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki a następnie w słupki natomiast pora w półplasterki. Kukurydze odsączamy z zalewy. Warzywa łączymy w dużej misce.

Jogurt mieszamy z sokiem i skórką z ½ cytryny oraz przyprawami. Polewamy warzywa. Serwujemy do dań mięsnych lub z grilla.