kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Surówka z młodej kapusty i selera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Młoda kapusta to bardzo wdzięczny materiał na lekkie, wiosenne surówki. W zestawieniu z selerem i marchewką świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, mięs i ryb.

Surówka z młodej kapusty i selera

Składniki:

Surówka z młodej kapusty i selera

podstawowe

  • młoda kapusta ½ główki (poza sezonem może być kapusta biała)
  • seler w zalewie 250g (1 słoik)
  • dymka 1 pęczek
  • płatki suszonej papryki 2 łyżki
  • marchew 1 szt
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ¼ cytryny
  • sól, czarny pieprz, tymianek, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty i selera
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Seler odsączamy z zalewy. Dymkę drobno siekamy. W salaterce łączymy warzywa z płatkami suszonej papryki. Z dwóch łyżek wody, oliwy, soku z cytryny oraz przypraw przygotowujemy dresing, którym polewamy warzywa. Łączymy i pozostawiamy najlepiej na 1h aż smaki się połączą.

Tagi:

kapusta seler