Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z pory, selera i słonecznika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Surówka z pory, selera i kukurydzy jest smacznym dodatkiem do obiadu.

Surówka z pory, selera i słonecznika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z pory, selera i słonecznika

 

  • 1 średni por
  • 1 jabłko
  • 10 dag selera marynowanego
  • 1/2 szkl kukurydzy konserwowej
  • 3-4 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z pory, selera i słonecznika
Por dokładnie umyć, pokroić w pół krążki, sparzyć wrzącą wodą, ostudzić, odcisnąć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Kukurydzę i seler osączyć z zalewy. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z jogurtem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Surówka z pory, selera i słonecznika
Pokrojoną w pół plasterki porę sparzyć wodą
Surówka z pory, selera i słonecznika
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem