Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Surówka z rzodkiewki to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Surówka z rzodkiewki

Składniki:

Surówka z rzodkiewki

 

  • 4 pęczki rzodkiewka,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 3 łyżki jogurt,
  • 4 łyżki oliwa,
  • 2 łyżki szczypiorek posiekany,
  • 1 łyżka musztarda,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewki
Do garnuszka wlać jogurt, dodać 4 łyżki oliwy oraz 1 łyżkę musztardy, wszystko razem wymieszać. Czosnek rozgnieść przez praskę, dodać do jogurtu. Następnie wsypać posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tak utartą rzodkiewkę wymieszać z sosem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.