fanatic1125

fanatic1125

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Surówka z rzodkwi i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wartość kaloryczna 1 porcji 160 kcal

Surówka z rzodkwi i jabłek

Składniki:

Surówka z rzodkwi i jabłek

 

  • 4 łyżki nie słodzonego soku z jabłek
  • 3 łyżki octu owocowego
  • 2 łyżki śmietany (30%)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 biała rzodkiew
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkwi i jabłek
1.Ukręcić sos, dodając kolejno do soku z jabłek ,ocet, śmietanę, miód, sól, dużą szczyptę pieprzu i oliwę. 2.Rzodkiew i zetrzeć drobno na tarce. Jabłka podzielić na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda nasienne i grubo zetrzeć na tarce. Oba składniki dokładnie wymieszać z sosem. 3.Orzeszki ziemne i szczypiorek drobno posiekać i posypać nimi surówkę. Do surówki można podać bułeczki orzechowo-rodzynkowe albo chleb pełnoziarnisty.