Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Surówka z selera

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

lubię selera i często robię z niego surówkę, staram się tylko zmieniać dodatki, dzisiejsza surówka pięknie wygląda i doskonale smakuje

Surówka z selera

Składniki:

Surówka z selera

 

  • 1 dość duży seler korzeniowy
  • 1 jabłko, najlepiej odm. Champion bo długo nie ciemniej
  • sok z całej cytryny
  • 3 łyżki posiekanego w cienkie półplasterki pora (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany albo zamiennie oliwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-4 łyżki suszonej żurawiny (takiej jakby kandyzowanej)
  • do smaku: odrobina pieprzu

Sposób przygotowania:

Surówka z selera
Cytrynę szorujemy, sparzamy, wyciskamy sok. Selera oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej i od razu polewamy sokiem cytrynowym, mieszamy. Jabłko obieramy i też ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Pora przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, dokładnie osączamy, dodajemy do selera. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i cukru, dodajemy śmietanę albo oliwę. Żurawinę siekamy, 2/3 dodajemy do surówki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki. Podajemy posypaną resztą żurawiny, do dań obiadowych albo jako przekąskę.