Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z kapusty białej z selerem i rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Surówka z białej kapusty jest smacznym dodatkiem do obiadu. Można ją przygotować z olejem, majonezem lub jogurtem.

Surówka z kapusty białej z selerem i rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kapusty białej z selerem i rzodkiewką

 

  • 25-30 dag kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 jabłko
  • 10 dag selera konserwowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2-3 łyżki oleju z bazylią
  • sól
  • cukier
  • biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty białej z selerem i rzodkiewką
Kapustę bardzo drobno poszatkować, oprószyć solą, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Gdy puści sok odcisnąć. Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na pół i zetrzeć na tarce do ogórków lub pokroić w cienkie plasterki obieraczką do warzyw. Umyte jabłko bez nasion i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki posiekać w cienkie plasterki. Seler osączyć z zalewy. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z olejem, przyprawić do smaku.
Surówka z kapusty białej z selerem i rzodkiewką
Kapustę bardzo drobno poszatkować i wymieszać z solą
Surówka z kapusty białej z selerem i rzodkiewką
Rzodkiewki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Surówka z kapusty białej z selerem i rzodkiewką
Obraną marchewkę i ogórki posiekać w cienkie plasterki
Surówka z kapusty białej z selerem i rzodkiewką
Wszystkie przygotowane składniki skropić olejem i wymieszać