Sposób przygotowania:
Surówka z selera z pomarańczą i żurawiną
Selera obrałam, opłukałam, osuszyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem, skórkę otarłam na tarce – ja wykorzystałam ją do innej potrawy, ale myślę, ze można dodać do surówki. Pomarańczę obrałam grubo, tak aby nie została mi biała skórka. Ostrym nożem wykroiłam cząstki owocu z pomiędzy białych błonek. Pokroiłam na mniejsze kawałki i dołożyłam do selera. Z „obierka” wycisnęłam do miski cały sok. Jabłko umyłam, obrałam i również starłam na tarce, dołożyłam do selera. Dorzuciłam garść suszonej żurawiny, dołożyłam śmietanę. Posoliłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na trochę, żeby żurawina troszkę napęczniała. Podałam z odsmażanym „rosołowym” kurczakiem i ryżem.
MagdaMM
edytaha
Madziu, liczę na kolejne smaczne podpowiedzi :D
MagdaMM
Nie ma sprawy :):)