slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 84]

Surówka z włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i smaczna surówka z włoskiej kapusty. Idealna do drugiego dania, łatwa w przygotowaniu. Spróbujcie.

Surówka z włoskiej kapusty

Składniki:

Surówka z włoskiej kapusty

 

  • 1 mała główka włoskiej kapusty
  • 2 marchewki
  • szczypiorek (około 1 łyżki posiekanego)
  • 1 średnie jabłko
  • odrobina oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Surówka z włoskiej kapusty
Jedną małą główkę kapusty włoskiej szatkuję i przekładam do miski. Dodaję obraną i startą na dużych oczkach marchew, starte na grubych oczkach jabłko (obrane), posiekany szczypiorek, bazylię, łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Mieszam składniki. Następnie doprawiam całość solą i pieprzem oraz skrapiam oliwą z oliwek. Mieszamy, próbuję i opcjonalnie doprawiam. Aby smaki ładnie się przegryzły surówka powinna troszkę postać.