ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Surówka z zielonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Może i prosta surówka ale ma niepowtarzalny smak. W sezonie to mój numer jeden.

Surówka z zielonych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z zielonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Surówka z zielonych pomidorów
Pomidory (zarówno czerwone jak i zielone) myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Możemy je obrać ze skórki (ja osobiście tego nie preferuję do tej surówki), ale niestety z zielonych pomidorów skórka schodzi bardzo ciężko, nawet pomimo polania wrzątkiem. Umyte pomidory kroimy na półplasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub krążki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, solimy i pieprzymy obficie. Surówkę przekładamy do słoika, najlepiej smakuje bowiem na drugi dzień, ale można ją również jeść od razu. Surówka w słoiku w lodówce zachowa świeżość około 3 dni. Polecam z czystym sumieniem spróbować.
Surówka z zielonych pomidorów
Zielonych pomidorów może i nie da się kupić lecz warto się o nie postarać u zaprzyjaźnionych osób na wsi.
Surówka z zielonych pomidorów
Pomidory kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki.
Surówka z zielonych pomidorów
Czerwona cebula jest idealna do tej surówki ale można użyć też zwykłej żółtej.
Surówka z zielonych pomidorów
Pieprz pieprz i jeszcze więcej pieprzu to sekret smaku tej surówki.

Tagi:

pomidory