Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1423]

Sushi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warto spróbować japońskiego sushi

Sushi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi

 

  • łosoś wędzony-200 g
  • japoński ocet ryżowy -30 g
  • listki sushi nori-5 g
  • pasta wasabi 2,5 g
  • japoński sos sojowy -10 g
  • ryż do sushi -2 torebki
  • mata bambusowa
  • pałeczki drewniane
  • ogórek świeży-1 szt

 

 

Sposób przygotowania:

Sushi
Ryż w torebkach włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować , 20 minut na wolnym ogniu. Wyjąć ryż, ostudzić, rozciąć torebki, wysypać ryż do miseczki. Do ostudzonego ryżu dodać ocet ryżowy, dobrze wymieszać. Przygotować deskę bambusową, ułożyć na niej listek sushi nori. Ogórka obrać, pokroić w cienkie paski, łososia też pokroić w paski. Ręce zwilżyć w zimnej wodzie, układać warstwę ryżu na 2/3 powierzchni listka. Na ryżu układamy paski ogórka i łososia wędzonego. Posmarować krawędź listka pastą wasabi. Przy pomocy maty bambusowej,zwijać w rulon sushi, dobrze dociskać palcami. Gotowy wałeczek,kroimy na kawałki. Podawać sushi z sosem sojowym i pastą wasabi do namaczania.
Sushi
Ryż kleisty, ułatwia formowanie,połączony z octem japońskim
Sushi
Przygotowywanie składników na sushi, oraz położenie maty bambusowej
Sushi
Ryż wyłożony na listek,na ryżu położony został łosoś z ogórkiem
Sushi
Krojenie ostrym nożem,sushi na kawałki, sushi zostanie podane do stołu

Tagi:

ryż sosy