kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

sushi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proponujemy zrobienie sushi w domu - może się okazać, że to wcale nie takie trudne, a gościom i domownikom na pewno posmakuje!

sushi

Składniki:

sushi

 

  • 4 listki sushi nori,
  • 2x125 g specjalny ryż do sushi,
  • 30 g japońskiego octu ryżowego,
  • japoński sos sojowy,
  • pasta wasabi
  • awokado
  • łosoś wędzony

Sposób przygotowania:

sushi
Ryż ugotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie odsączyć i dodać ocet i zostawić do wystygnięcia. Rozłożyć na macie bambusowej listki z alg i wyłożyć na nie ryż. Następnie wyłożyć kawałki awokado i wędzonego łososia. Zrolować i podzielić na mniejsze kawałki. Od razu podawać. Polewać sosem sojowym i smarować pastą wasali. Jeść od razu cały kawałek.

Tagi:

ryż sosy awokado