Sposób przygotowania:
sushi maki
1. Ryż płucz pod bieżącą wodą , aż do chwili, kiedy woda będzie zupełnie czysta. Ryż zagotuj w osolonej wodzie w zamkniętym garnku, a następnie zostaw na 20 minut na płycie. Potem otwórz garnek i przez następne 20 minut pozwól mu odparować. Następnie ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem w rondlu i zagotuj - całość bardzo dokładnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj matę bambusową, na której połóż płat suszonych wodorostów (nori) lśniącą stroną do góry. Ryż równomiernie rozprowadź na nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry. Na ryżu rozprowadź pasek wasabi (proszek należy wcześniej wymieszać z odrobiną wody i palcem rozsmarować na ryżu). Kolejne paski ułóż z ogórka i łososia . Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową. Pokrój w plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm.
3. W osobnym naczyniu podaje się sos sojowy wymieszany z wasabi. Służy on do maczania sushi przed zjedzeniem.
Smacznego!!
2. Przygotuj matę bambusową, na której połóż płat suszonych wodorostów (nori) lśniącą stroną do góry. Ryż równomiernie rozprowadź na nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry. Na ryżu rozprowadź pasek wasabi (proszek należy wcześniej wymieszać z odrobiną wody i palcem rozsmarować na ryżu). Kolejne paski ułóż z ogórka i łososia . Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową. Pokrój w plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm.
3. W osobnym naczyniu podaje się sos sojowy wymieszany z wasabi. Służy on do maczania sushi przed zjedzeniem.
Smacznego!!
Pyza