Sposób przygotowania:
Sushi maki z łososiem, awokado i ogórkie
Ryż płuczę kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zanurzam w wodzie i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz go płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą mineralną. Stawiam na ogień i zagotowuję. Następnie ogień zmniejszam na taki, aby tylko podtrzymywał gotowanie. Garnek przykrywam pokrywką. Gotuję 15 minut. Po tym czasie ryż przekładam do miski. Z octu, cukru i soli przygotowuję zaprawę. Składniki mieszam i podgrzewam w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia. Uważam aby nie zagotować. Zaprawę również studzę. Tak przygotowaną zaprawą polewam ryż. Delikatnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wypił zaprawę. Łososia pozbawiam skóry i kroję w paski. Awokado kroję w słupki, a ogórka w cienkie paski bez części nasiennej. Na macie kładę nori matową stroną do góry. Rozkładam cienką warstwę ryżu na 2/3 powierzchni nori rozpoczynając od dołu (biorąc ryż można lekko zwilżyć ręce, ale należy uważać aby nie zamoczyć nori). Na środku rozsmarowuję pasek wasabi. Układam w poprzek po pasku łososia, awokado oraz ogórka. Zwijam wykonując jeden obrót. Następnie roladkę ściskam, podnoszę matę i kończę rolowanie. Tak przygotowane sushi kroję na mniejsze kawałki lekko zwilżonym nożem (6-8 kawałków). Podaję z sosem sojowym, a każdą porcję przegryzam marynowanym imbirem. Itadakimasu.