SUPERPRZEPIS

Sushi maki -łosoś,krab,ogórek

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sushi maki  -łosoś,krab,ogórek Więcej zdjęć (5)

Przed zrobieniem sushi samemu, radzę pooglądać trochę filmików na temat tego jak się je zawija, nie jest to nic trudnego.

Składniki:

Sushi maki -łosoś,krab,ogórek

 

  • Przygotowany ryż do sushi
  • kawałek wędzonego lub surowego łososia
  • ogórek
  • paluszki krabowe
  • majonez
  • pasta wasabi
  • płat nori
  • mata do zawijania sushi
  • woda

Sposób przygotowania:

Sushi maki -łosoś,krab,ogórek
Przygotowujemy miseczkę z chłodną wodą, żeby maczać w niej ręce gdy będziemy nakładać ryż, żeby się nam nie przyklejał do rąk. Łososia kroimy na dowolne kawałki, paluszki krabowe kroimy wzdłuż na pół. Ogórka obieramy i kroimy na paseczki, usuwamy miąższ. Kładziemy prze sobą matę do zawijania, na macie ukłdamy błyszczącą stroną do dołu płat nori , maczamy ręce w wodzie i nakładamy ryż na cała powierzchnię nori pozostawiając margines na górze ok 2 cm. U dołu nakładamy odrobinkę pasty wasabi , ale naprawdę odrobinkę , rozsmarowujemy na całej długości, na to układamy łososia, paluszki krabowe i paseczek ogórka, polewamy odrobinę majonezem. Margines zwilżamy woda by się nam zlepił. Zawijamy sushi i kroimy na kawałki, podajemy z dodatkiem sosu sojowego.
Sushi maki  -łosoś,krab,ogórek
Nie kładziedziemy grubej warstwy ryżu , ma być ona jak najcieńsza
Sushi maki  -łosoś,krab,ogórek
Składniki układamy od strony której będziemy zwijać
Sushi maki  -łosoś,krab,ogórek
Zawinięte sushi kroimy ostrym nożem, nori jest dość ciężko przekroić
Sushi maki  -łosoś,krab,ogórek
A oto moje sylwestrowe działa, znikneły co do jednego

Tagi:

ryż