Sposób przygotowania:
Sushi maki z paluszkami krabowymi
W rondelku mieszam ocet ryżowy z cukrem i solą. Lekko podgrzewam aby składniki się rozpuściły i odstawiam na bok. Specjalny ryż do sushi kilka razy płuczę. Następnie odstawiam zamoczony w wodzie na około 20 minut i ponownie płuczę. Zalewam wodą i rozpoczynam gotowanie pod przykryciem. Do momentu zagotowania kilka razy mieszam, aby ryż nie przywarł do dna. Gdy zacznie się gotować ogień zmniejszam na najmniejszy podtrzymujący ten proces. Pod przykryciem gotuję około 15 minut. Po tym czasie ryż pozostawiam w garnku do ostygnięcia. Chłodny przekładam do miski i polewam wcześniej przygotowaną zaprawą. Delikatnie mieszam. Ogórka obieram, kroję w wzdłuż na ćwierć paski i wykrajam gniazda nasienne. Awokado obieram i kroję w słupki. Paluszki krabowe kroję w paski. Na rozłożonej macie układam glon stroną matową do góry. Lekko zwilżam dłonie i rozkładam dokładnie cienką warstwę ryżu. Smaruję pasek wasabi i układam paski: ogórka, paluszka krabowego oraz awokado. Następnie sushi zwijam mocno przyciskając roladkę, aby składniki dobrze się ułożyły. Każdą roladkę kroję na 6 części zwilżonym nożem. Kawałki sushi przed spożyciem maczam w sosie sojowym, a każdy następny kęs poprzedzam kawałkiem imbiru. Smacznego.