SUPERPRZEPIS

Sushi maki z paluszkami krabowymi

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sushi maki z paluszkami krabowymi Więcej zdjęć (5)

dodatkowo z ogórkiem i awokado

Składniki:

Sushi maki z paluszkami krabowymi

 

  • paluszki krabowe 135g
  • ogórek zielony 1
  • awokado 1
  • nori 6 glonów
  • sos sojowym do smaku
  • imbir marynowany do smaku
  • pasta wasabi odrobina
  • ryż do sushi 400g
  • woda 500ml
  • Zaprawa do ryżu:
  • ocet ryżowy 55 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sushi maki z paluszkami krabowymi
W rondelku mieszam ocet ryżowy z cukrem i solą. Lekko podgrzewam aby składniki się rozpuściły i odstawiam na bok. Specjalny ryż do sushi kilka razy płuczę. Następnie odstawiam zamoczony w wodzie na około 20 minut i ponownie płuczę. Zalewam wodą i rozpoczynam gotowanie pod przykryciem. Do momentu zagotowania kilka razy mieszam, aby ryż nie przywarł do dna. Gdy zacznie się gotować ogień zmniejszam na najmniejszy podtrzymujący ten proces. Pod przykryciem gotuję około 15 minut. Po tym czasie ryż pozostawiam w garnku do ostygnięcia. Chłodny przekładam do miski i polewam wcześniej przygotowaną zaprawą. Delikatnie mieszam. Ogórka obieram, kroję w wzdłuż na ćwierć paski i wykrajam gniazda nasienne. Awokado obieram i kroję w słupki. Paluszki krabowe kroję w paski. Na rozłożonej macie układam glon stroną matową do góry. Lekko zwilżam dłonie i rozkładam dokładnie cienką warstwę ryżu. Smaruję pasek wasabi i układam paski: ogórka, paluszka krabowego oraz awokado. Następnie sushi zwijam mocno przyciskając roladkę, aby składniki dobrze się ułożyły. Każdą roladkę kroję na 6 części zwilżonym nożem. Kawałki sushi przed spożyciem maczam w sosie sojowym, a każdy następny kęs poprzedzam kawałkiem imbiru. Smacznego.
Sushi maki z paluszkami krabowymi
Ugotowany ryż do sushi polewam przygotowaną zaprawą
Sushi maki z paluszkami krabowymi
Pokrojone w paski dodatki do sushi układam na rozłożonym ryżu
Sushi maki z paluszkami krabowymi
Każdą roladkę sushi kroję na 6 mniejszych kawałków
Sushi maki z paluszkami krabowymi
Z podanej ilości składników wychodzi około 6 roladek sushi

Tagi:

ryż sosy awokado