Sposób przygotowania:
Sushi naleśnikowe tricolor
Ciasto na naleśniki zmiksować z podanych składników na gładką masę. Podzielić na 3 części.
Do jednej dodać koncentrat z barszczu- jeśli zrobi się zbyt rzadki dosypać 1- 2 łyżki mąki, wymieszać.
Do drugiej części rozmrożony na patelni szpinak i czosnek( woda musi odparować, a szpinak należy przed dodaniem wystudzić).
Do trzeciej kurkumę i szafran.
Fajnie mieć pomoc w kuchni. Jedna osoba smaży naleśniki, druga umyje i pokroi warzywa na paski oraz podusi twaróg- dusząc twaróg łyżką- będzie on idealnie zbity bez grudek, łatwy do formowania, twaróg doprawić do smaku wedle uznania:) Ogórek może być ze skórką.
Naleśniki smażyć na patelni z obu stron, przed każdym naleśnikiem spryskać patelnie olejem( ja używam oleju w sprayu.) Mając 9 poziomów grzania, smażę na 6 tym. Mnie wyszły 4 różowe i po 3 zielone oraz żółte.
Z twarogu można uformować podłużne formy- nigiri, a nich położyć łososia i przewiązać paskiem zblanszowanego pora( zielona część.
Na każdy naleśnik rozsmarować przy brzegu dwie łyżki twarogu i dowolne składniki np. surimi, marchewka, ogórek.
Albo łosoś z papryką i sałatą.
Zawijać jak naleśnika, w rulonik, na końcu- by się skleiło można posmarować majonezem.
Gotowe zwinięte naleśniki schłodzić godzinkę w lodówce- łatwiej się potem pokroją. Kroić ostrym nożykiem na 1,5- 2 cm kawałki- maki.
Gotowe maki posypać sezamem. Dekorować marynowanym imbirem, kolendrą.
Na niektóre kawałki można z wierzchu polożyć kawałek łososia- wyjdzie tzw. dragon rolls;)
Podawać z majonezem z ziołami albo sosem( u mnie gotowy sos wasabi-teryiaki z sezamem). Kawałków wyszło duużo więcej niż na zdjęciu. Z każdego naleśnika 5-7 krążków( nie liczę końcówek)
Do jednej dodać koncentrat z barszczu- jeśli zrobi się zbyt rzadki dosypać 1- 2 łyżki mąki, wymieszać.
Do drugiej części rozmrożony na patelni szpinak i czosnek( woda musi odparować, a szpinak należy przed dodaniem wystudzić).
Do trzeciej kurkumę i szafran.
Fajnie mieć pomoc w kuchni. Jedna osoba smaży naleśniki, druga umyje i pokroi warzywa na paski oraz podusi twaróg- dusząc twaróg łyżką- będzie on idealnie zbity bez grudek, łatwy do formowania, twaróg doprawić do smaku wedle uznania:) Ogórek może być ze skórką.
Naleśniki smażyć na patelni z obu stron, przed każdym naleśnikiem spryskać patelnie olejem( ja używam oleju w sprayu.) Mając 9 poziomów grzania, smażę na 6 tym. Mnie wyszły 4 różowe i po 3 zielone oraz żółte.
Z twarogu można uformować podłużne formy- nigiri, a nich położyć łososia i przewiązać paskiem zblanszowanego pora( zielona część.
Na każdy naleśnik rozsmarować przy brzegu dwie łyżki twarogu i dowolne składniki np. surimi, marchewka, ogórek.
Albo łosoś z papryką i sałatą.
Zawijać jak naleśnika, w rulonik, na końcu- by się skleiło można posmarować majonezem.
Gotowe zwinięte naleśniki schłodzić godzinkę w lodówce- łatwiej się potem pokroją. Kroić ostrym nożykiem na 1,5- 2 cm kawałki- maki.
Gotowe maki posypać sezamem. Dekorować marynowanym imbirem, kolendrą.
Na niektóre kawałki można z wierzchu polożyć kawałek łososia- wyjdzie tzw. dragon rolls;)
Podawać z majonezem z ziołami albo sosem( u mnie gotowy sos wasabi-teryiaki z sezamem). Kawałków wyszło duużo więcej niż na zdjęciu. Z każdego naleśnika 5-7 krążków( nie liczę końcówek)
Babciagramolka
thegrooba
msewka
superbaba4
333zula
przysmak
Natala1210
luna
lilalo
A.B.
Tit
thegrooba
Polecam :) Koniecznie ! Wielu moich znajomych wykorzystuje go na różne okoliczności, więc jest sprawdzony, smaczny i robi wrażenie na gościach :)