SUPERPRZEPIS

Sushi naleśnikowe tricolor

  • 12
         
ocena: 5/5 głosów: 23
Sushi naleśnikowe tricolor

Świetna przystawka- a kolory skuszą każdego

Składniki:

Sushi naleśnikowe tricolor

 

  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 11 łyżek mąki( + potem 2 dodatkowo na ciasto różowe)
  • Na kolory :
  • różowe- 5-7 łyżek koncentratu z barszczu
  • zielone- 150 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego, czosnek w proszku
  • żółte- 1 łyżeczka szafranu, 2 łyżeczki kurkumy

 

  • Nadzenie:
  • 0,6 kg twarogu półtłustego
  • sól, pieprz, czosnek w proszku
  • szczypiorek
  • papryka( żółta lub czerwona)
  • ogórek zielony
  • marchew
  • kilka listków sałaty masłowej
  • 100g łososia wędzonego
  • 10 paluszków krabowych surimi
  • majonez( opcjonalnie)
  • oraz: sezam, imbir marynowany, listki kolendry, pasek pora, olej do smażenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sushi naleśnikowe tricolor
Ciasto na naleśniki zmiksować z podanych składników na gładką masę. Podzielić na 3 części.

Do jednej dodać koncentrat z barszczu- jeśli zrobi się zbyt rzadki dosypać 1- 2 łyżki mąki, wymieszać.

Do drugiej części rozmrożony na patelni szpinak i czosnek( woda musi odparować, a szpinak należy przed dodaniem wystudzić).

Do trzeciej kurkumę i szafran.

Fajnie mieć pomoc w kuchni. Jedna osoba smaży naleśniki, druga umyje i pokroi warzywa na paski oraz podusi twaróg- dusząc twaróg łyżką- będzie on idealnie zbity bez grudek, łatwy do formowania, twaróg doprawić do smaku wedle uznania:) Ogórek może być ze skórką.



Naleśniki smażyć na patelni z obu stron, przed każdym naleśnikiem spryskać patelnie olejem( ja używam oleju w sprayu.) Mając 9 poziomów grzania, smażę na 6 tym. Mnie wyszły 4 różowe i po 3 zielone oraz żółte.



Z twarogu można uformować podłużne formy- nigiri, a nich położyć łososia i przewiązać paskiem zblanszowanego pora( zielona część.



Na każdy naleśnik rozsmarować przy brzegu dwie łyżki twarogu i dowolne składniki np. surimi, marchewka, ogórek.

Albo łosoś z papryką i sałatą.

Zawijać jak naleśnika, w rulonik, na końcu- by się skleiło można posmarować majonezem.



Gotowe zwinięte naleśniki schłodzić godzinkę w lodówce- łatwiej się potem pokroją. Kroić ostrym nożykiem na 1,5- 2 cm kawałki- maki.

Gotowe maki posypać sezamem. Dekorować marynowanym imbirem, kolendrą.

Na niektóre kawałki można z wierzchu polożyć kawałek łososia- wyjdzie tzw. dragon rolls;)

Podawać z majonezem z ziołami albo sosem( u mnie gotowy sos wasabi-teryiaki z sezamem). Kawałków wyszło duużo więcej niż na zdjęciu. Z każdego naleśnika 5-7 krążków( nie liczę końcówek)