SUPERPRZEPIS

Sushi po góralsku

  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sushi po góralsku Więcej zdjęć (5)

popularne sushi z akcentem polskim

Składniki:

Sushi po góralsku

 

  • ryż do sushi 300 gram
  • nori 6-7 sztuk
  • ryż biały 150gram
  • koreczki śledziowe po góralsku 4
  • papryka czerwona ½
  • wasabi
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • Zaprawa do ryżu:
  • ocet ryżowy 30ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sushi po góralsku
Odmierzam pożądane ilości ryżu i mieszam go ze sobą. Płuczę pod bieżącą wodą, aż woda nie będzie się zabarwiać i na kilkanaście minut zanurzam go w wodzie. Ponownie płuczę i przesypuję do garnka. Zalewam taką ilością przefiltrowanej wody, aby od ryżu do powierzchni wody było około 5 mm. Rozpoczynam gotowanie od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przywarł w początkowej fazie gotowania do garnka. Gdy zacznie się gotować ogień zmniejszam, garnek przykrywam i gotuję 15 minut. Po tym czasie ugotowany ryż przekładam do miski do ostygnięcia. W rondelku łączę ocet, cukier oraz sól (mniejsza ilość octu spowodowana jest tym, że jeden ze składników będzie miał octowy smak). Składniki rozpuszczam, zalewę studzę i chłodną polewam również chłodny ryż. Mieszam. Przygotowuję składniki: koreczki śledziowe po góralsku oraz paprykę czerwoną, którą kroję w słupki. Koreczki rozwijam i również kroje po połowie na cieńsze paski. Glon nori kładę matową stroną do góry. Rozkładam cienką warstwę ryżu. Robię pasek pastą wasabi. Przez środek układam nadzienie: paski z koreczka śledziowego, drobno posiekaną cebulkę (tą z koreczków) oraz pasek papryki. Tak przygotowaną roladkę zwijam mocno dociskając na końcu zwijania. Roladki kroję na równe części. Każdy kawałek sushi delikatnie maczam w sosie sojowym. Przegryzam marynowanym imbirem. smacznego.
Sushi po góralsku
Ryż biały z ryżem do sushi mieszamy w odpowiednich proporcjach
Sushi po góralsku
Ugotowany i schłodzony ryz mieszamy z również schłodzoną zalewą
Sushi po góralsku
Na rozłożonym ryżu kolejno układamy składniki sushi
Sushi po góralsku
Roladki zwijamy dociskając je z czuciem

Tagi:

ryż sosy