czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Uramaki z kawiorem i awokado

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uramaki to sushi z glonem nori w środku i ryżem na wierzchu. Stają się jeszcze bardziej efektowne gdy wierzch ozdobimy np. cienkimi plasterkami awokado.

Uramaki z kawiorem i awokado

Składniki:

Uramaki z kawiorem i awokado

ryż:

  • 250 g ryżu do sushi
  • sos do ryżu:
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatki:

  • 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 ogórek
  • 6 paluszków surimi
  • serek typu philadelphia
  • 1/2 awokado
  • kilka filecików anchiois
  • 2-3 łyżeczki kawioru

do podania:

  • sos teryiaki
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • pasta wasabi

Sposób przygotowania:

Uramaki z kawiorem i awokado

ETAP 1:

Uramaki z kawiorem i awokado
Arkusz nori z ryżem i kawiorem przykryty folią spożywczą

Ryż zalać 2,5 szklanki wody i gotować aż wchłonie cały płyn. Składniki sosu podgrzewać i mieszać aż do ich rozpuszczenia, a następnie wymieszać z ugotowanym, gorącym ryżem. Wystudzić.


Arkusz nori przeciąć na pół i ułożyć na macie do zwijania, na nim rozłożyć cienka warstwę ryżu, rozsmarować kawior, przykryć folią spożywczą, docisnąć.

ETAP 2:

Uramaki z kawiorem i awokado
Na arkuszu nori układamy dodatki i zwijamy przy pomocy maty.

Arkuch nori odwrócić ryżem do spodu. Wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć dodatki.

Zwinąć przy pomocy maty i folii, a następnie pokropić w 1,5 centymetrowe krążki.

ETAP 3:

Uramaki z kawiorem i awokado
Gotowe roki sushi, maki, uramaki z sezamem, kawiorem i awokado.

Tak samo postępujemy przygotowując uramaki z awokado, jednak rolkę zwijamy i dopiero wtedy układamy na niej cienkie plasterki awokado i zawijamy w folię dociskając awokado do ryżu.

Kroimy w folii i dopiero pojedyncze krążki rozwijamy.