pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem i łososiem

Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem

 

Sposób przygotowania:

Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem
Krótko ziarnisty ryż do sushi przelewamy wodą. Kilkakrotnie płuczemy dopóki nie będzie „farbował” wody na biało i osuszamy na sitku. Przesypujemy go do garnka i zalewamy przefiltrowaną lub mineralną wodą. Wody powinna być taka ilość, aby jej poziom był około 1 cm ponad poziom ryżu. Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem około 17 minut. Ugotowany pozostawiamy jeszcze kilka minut w garnku i następnie przekładamy do miski, aby ostygł. Polewamy go zaprawą do ryżu – tezu, przygotowaną wg przepisu „https://gotujmy.pl/tezu-czyli-zaprawa-do-ryzu-sushi,przepisy,177042.html”. Ogórka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wraz z papryką i łososiem kroimy w paski. Nori układamy na macie matową stroną do góry. Na ¾ rozkładamy cienką warstwę ryżu. Na 1/3 wysokości smarujemy pasek pastą wasali. Następnie układamy paski ogórka, papryki i łososia. Glon zwijamy upychając składniki do wnętrza. Gotową roladkę kroimy lekko zwilżonym nożem na 8 lub 6 części. Sushi podajemy z sosem sojowym, w którym maczana jest każda z części roladki. Smacznego.
Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem
Ryż do sushi wielokrotnie płuczemy pod bieżącą wodą
Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem
Ugotowany ryż zalewamy przygotowaną zalewą tezu
Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem
NA warstwie ryżu posmarowanej wasabi układamy kolejno pokrojone w słupki składniki
Sushi z papryką czerwoną, ogórkiem
NAstępnie roladkę zwijamy dobrze ściskając