reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Suszone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis jest na bazie oleju rzepakowego.

Suszone pomidory Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Suszone pomidory

 

 

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory
Pomidory dokładnie myjemy i osuszamy. Każdy kroimy na 4 części i lekko solimy. Układamy na dużej blasze piekarnikowej i suszymy około 8-9 godzin w temperaturze 50 st C z termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami. Kilka krotnie obracamy każdy kawałek Pomidory muszą być w dotyku sprężyste ale suche. Jeżeli coś nam się bardziej wysuszy/ zbrązowieje to nie wyrzucamy, może nie jest już tak smaczne ale można jeszcze wykorzystać. Gdy pomidory są juz odpowiednio wysuszone, przekładamy do wyparzonych małych słoiczków. dodajemy po ząbku czosnku, kilka listków oregano i bazylii. Olej mocno podgrzewamy. Żeby sprawdzić czy olej jest odpowiednio gorący wrzucam listek oregano- jeżeli w kilka sekund przestanie skwierczeć to temperatura jest już dobra. Bardzo ostrożnie zalewamy pomidory olejem- przez chwilkę się smażą w słoiku, szybko zakręcamy i obracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Pomidory nadają się do spożycia po trzech dniach.
Suszone pomidory
Nie musimy dokładnie czyścić pomidorów, to w pestkach jest najwięcej aromatu
Suszone pomidory
Pomidory muszą być spreżyste aale suche, jeżeli jednak coś przesuszymy to nie wyrzucajmy tylko zaprawmy z resztą