kubuśek

kubuśek

Kuchcik
[Przepisów: 3]

śwąteczne pierniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne świąteczne pierniczki

śwąteczne pierniki

Składniki:

śwąteczne pierniki

 

  • 1/2 kg mąki;
  • 400 g miodu;
  • szklanka cukru;
  • 1/4 kostki margaryny;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • przyprawa do pierników;
  • szczypta gałki muszkatołowa;
  • Lukier:
  • cukier puder;
  • woda przegotowana
  • Dekoracja:
  • kolorowa posypka

 

Sposób przygotowania:

śwąteczne pierniki
Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawę i gałkę. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści, dodajemy margarynę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak aby ciasto dało się zgniatać). Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. Ciasto dobrze wyrabiamy i bierzemy się za wycinanie pierniczków. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1/2 cm. Układamy pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - czas pieczenia ok 10 minut.