Świąteczna baba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piękna , pyszna dekoracyjna baba na Wielkanocnym stole cieszy oko rodziny i gości,świetnie się nadaje do koszyka. Polecam

Świąteczna baba

Składniki:

Świąteczna baba

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • lukier i porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Świąteczna baba


Składniki suche

Mąka, sól, cukier, proszek do pieczenia.

Składniki mokre

mleko, jajko, olej.

W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre.

Wymieszane suche i mokre połączyć razem,wymieszać.

Przygotować formę na babkę o wymiarze 20 cm. Wlać ciasto do połowy formy.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 200c, piec ok. 30-40 minut na złoty kolor.

Gotową babkę posypać cukrem pudrem, lub oblać lukrem.

Tagi:

jajko jajka