EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Jesienna tarta z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przygotowana przeze mnie tarta to bardzo fajne połączenie tradycyjnego kruchego ciasta z posiadającymi niezwykłe walory smakowe duszonymi na maśle grzybami.

Jesienna tarta z grzybami

Składniki:

Jesienna tarta z grzybami

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Jesienna tarta z grzybami

Ciasto

Jesienna tarta z grzybami

Z podanych składników zagnieść ciasto . Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-40 minut. Formę do tarty, natłuścić i wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie wystudzić.

Farsz

Jesienna tarta z grzybami

Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć lubczykiem, solą i pieprzem. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, przesmażyć na oleju około 8 minut. Kurki i pieczarki oczyścić, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Por pokroić w plasterki i dodać do grzybów, podlać wodą i dusić około 10 minut. Grzyby i mięso wymieszać ze sobą i wyłożyć na spód tarty. Posypać żółtym serem i piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.


Tagi:

tarta