jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczne Aniołki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Aniołki nie tylko są bardzo smaczne, ale także służą jako dekoracja świątecznego stołu

Świąteczne Aniołki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczne Aniołki

 

  • Składniki:

 

  • 45 dag mąki,
  • 12 dag cukru pudru,
  • 4 łyżki miodu,
  • 6 dag margaryny,
  • 2 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • 1 kopiata łyżka kakao lub dwie płaskie łyżki,
  • Lukier:
  • 1 białko,
  • 20-30 dkg cukru pudru,
  • Szczypta soli
  • Karmel:
  • 4 łyżki cukru, 1 łyżka wody

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne Aniołki
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy pozostałe suche składniki i razem mieszamy. Dokładamy jajka, tłuszcz oraz miód. Zagniatamy energicznie ciasto. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3-4 mm i wykrawamy elementy na aniołka.Najlepiej na kartce papieru naszkicować sobie szablony i od nich wycinać pierniki. Na jeden aniołek potrzeba 4 elementy: ściana przednia z głową i rękami , ściana tylnia ze skrzydłami i dwie podpórki na boki. Wycięte elementy pieczemy około 15 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.Gotowe elementy sklejamy za pomocą karmelu i dekorujemy lukrem. LUKIER Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników. y KARMEL: Składniki przekładamy do rondelka i gotujemy razem do uzyskania karmelu.
Świąteczne Aniołki
z papieru wycinamy szablon, który pomoże nam w wycinaniu poszczególnych częsci