Sposób przygotowania:
Świąteczne Aniołki
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy pozostałe suche składniki i razem mieszamy. Dokładamy jajka, tłuszcz oraz miód. Zagniatamy energicznie ciasto. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ciasto wałkujemy na około 3-4 mm i wykrawamy elementy na aniołka.Najlepiej na kartce papieru naszkicować sobie szablony i od nich wycinać pierniki. Na jeden aniołek potrzeba 4 elementy: ściana przednia z głową i rękami , ściana tylnia ze skrzydłami i dwie podpórki na boki. Wycięte elementy pieczemy około 15 minut w 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystygnięcia.Gotowe elementy sklejamy za pomocą karmelu i dekorujemy lukrem. LUKIER Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników. y KARMEL: Składniki przekładamy do rondelka i gotujemy razem do uzyskania karmelu.