szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Te bułeczki drożdżowe pojawiają się u mnie zawsze przy okazji Świąt. Są pyszne i chyba nigdy się Nam nie znudzą.

Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową
Drożdze mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.
Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową
Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia
Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową
Na porcje ciasta nakładamy porcje masy makowej
Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową
Formujemy bułeczki i układamy jedna obok drugiej
Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową
Smarujemy wierzch bułeczek i wkładamy do nagrzanego piekarnika