Sposób przygotowania:
Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową
Drożdze mieszamy z cukrem i podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.
![Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/swiateczne-buleczki-drozdzowe-z-masa-makowa-321675.jpg)
![Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/swiateczne-buleczki-drozdzowe-z-masa-makowa-321676.jpg)
![Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/swiateczne-buleczki-drozdzowe-z-masa-makowa-321677.jpg)
![Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/swiateczne-buleczki-drozdzowe-z-masa-makowa-321678.jpg)
zbysiowa
szpileczka
zbysiowa napisał(a):