Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pikantne bułeczki z czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułeczki z czarnuszką i ostrą papryką są mięciutkie i pachnące.

Pikantne bułeczki z czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantne bułeczki z czarnuszką

 

Sposób przygotowania:

Pikantne bułeczki z czarnuszką
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i łyżką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do drugiej miski przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, dodać roztrzepane jajko, sól, mleko w proszku i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić, przykryć i odłożyć na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka utoczyć wałek, zawiązać w supeł i zawinąć końce ciasta. Bułeczki ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką i ostrą mieloną papryką. Bułeczki włożyć do piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20-25 minut.
Pikantne bułeczki z czarnuszką
Z ciasta utoczyć wałeczki i zawiązać w supeł
Pikantne bułeczki z czarnuszką
Końcówki ciasta zawinąć pod spód bułeczki
Pikantne bułeczki z czarnuszką
Ułożyć na przygotowanej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia
Pikantne bułeczki z czarnuszką
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką i papryką