Sposób przygotowania:
Pikantne bułeczki z czarnuszką
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i łyżką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do drugiej miski przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, dodać roztrzepane jajko, sól, mleko w proszku i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić, przykryć i odłożyć na pół godziny. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka utoczyć wałek, zawiązać w supeł i zawinąć końce ciasta. Bułeczki ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką i ostrą mieloną papryką. Bułeczki włożyć do piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20-25 minut.