Sposób przygotowania:
Bułeczki - kurczaczki
Do miski wsypujemy kilka łyżek mąki Do pół szklanki letniego mleka dodajemy cukier i rozkruszone drożdże - dodajemy je do mąki. Czekamy aż drożdże się wzburzą. Dodajemy jajo, otręby, pozostałe mleko, sól i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto na bułeczki . Ciasto powinno być dość gęste. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.Formujemy z dwóch kulek (mniejszej i większej) bułeczki w kształcie kurczaków , formujemy skrzydełka. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce - odstawiamy do chwili, aż podrosną. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st.C). Studzimy bułki na kratce. Przed podaniem przekrawamy je w dolnej części - wkładamy kawałki papryki wycięte w kształt dzióbka i pazurków. Szpikulcem robimy dziurkę w miejscu oczka, wsuwamy w nią ziarenko jałowca. Podajemy je z dodatkiem sałaty. Ponieważ bułeczki są nacięte wystarczy włożyć w "brzuszki" świąteczną szyneczkę lub pasztet, listki sałaty i kanapeczka gotowa.
msewka
jaNina
Dzięki :)
edytaha
marietta
jaNina
Zawsze możemy wypiec nowe stadko :)
monikaT83