SUPERPRZEPIS

Bułeczki - kurczaczki

  • 6
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Bułeczki - kurczaczki

Takie bułeczki z dodatkiem otrębów na pewno ozdobią świąteczny stół.

Składniki:

Bułeczki - kurczaczki

 

  • około 50 dag mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki - kurczaczki
Do miski wsypujemy kilka łyżek mąki Do pół szklanki letniego mleka dodajemy cukier i rozkruszone drożdże - dodajemy je do mąki. Czekamy aż drożdże się wzburzą. Dodajemy jajo, otręby, pozostałe mleko, sól i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto na bułeczki . Ciasto powinno być dość gęste. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.Formujemy z dwóch kulek (mniejszej i większej) bułeczki w kształcie kurczaków , formujemy skrzydełka. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce - odstawiamy do chwili, aż podrosną. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st.C). Studzimy bułki na kratce. Przed podaniem przekrawamy je w dolnej części - wkładamy kawałki papryki wycięte w kształt dzióbka i pazurków. Szpikulcem robimy dziurkę w miejscu oczka, wsuwamy w nią ziarenko jałowca. Podajemy je z dodatkiem sałaty. Ponieważ bułeczki są nacięte wystarczy włożyć w "brzuszki" świąteczną szyneczkę lub pasztet, listki sałaty i kanapeczka gotowa.