Sposób przygotowania:
Chlebek i bułeczki z chrupiącą skórką
Do miski dodać wszystkie składniki na ciasto chlebowe to samo zrobić z ciastem na bułki i wymieszać. Ciasto będzie klejące. Miski z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Na drugi dzień po tych 12 godzinach ciasto wyjąć z miski delikatnie lyżką na stolnicę obsypana mąką i złozyć w kopertę, uformować kulę. Ciasto przełożyć na ściereczkę obsypaną mąką, odstawić np do koszyczka lub półmisek okrągły, na bok na czas rozgrzania piekarnika. Rozgrzać piekarnik do temp.240st z naczyniem żaroodpornym. Gdy już piekarnik będzie rozgrzany, wyciągnąć ostrożnie naczynie z piekarnika, i przełożyć do niego ciasto z koszyczka, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika, piec 30min, następnie zdjać pokrywę i jeszcze 12min Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Z ciastem na bułki postępujemy tak samo tyle, że po złożeniu w kopertę uformować wałek i podzielić na 6 częsci uformować bułki połozyć na specjalnym papierze, który można trzymać w piekarniku w wysokiej temperaturze do 240st (nie zwykły papier, ponieważ może się spalić ) bułki ułożyc jedna przy drugiej i z papierem położyć na blaszce na 30minut do wyrośniecia. po tym czasie papier z bułkami przełożyć do naczynia prostokątnego i włożyć do nagrzanego naczynia. Piec tyle samo co chlebek :) Bułeczki wyjda sklejone ale po przestudzeniu delikatnie można odrywać, polecam skórka wysmienicie chrupiąca :P
marietta