k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Świąteczne jaja nie w majonezie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis ten to propozycja dla osób, które chcą zerwać nieco z tradycją i szukają alternatywy dla jaj w majonezie.

Świąteczne jaja nie w majonezie

Składniki:

Świąteczne jaja nie w majonezie

 

  • 1 jajko
  • ciasto francuskie, płat o wymiarach 15x15 cm
  • ser Parmezan
  • ser Gouda
  • sól, pieprz, koperek

Sposób przygotowania:

Świąteczne jaja nie w majonezie
Ciastem francuskim wykładamy foremkę, posypujemy je odrobin każdego sera(startego). Wybijamy świeże jajko, nie powinno ono być zbyt duże, aby się nie wylało. A pieczone jajka mają to do siebie, że trochę powiększają objętość. Posypujemy jeszcze przyprawami(prócz koperku) i serem. Pieczemy w 200*C przez 20 minut, można krócej, jeżeli lubicie bardziej na miękko, ale należy uważać, bo ciasto musi się upiec. Wykładamy na talerze lub półmisek i każdą "Kokilkę" dekorujemy gałązką koperku, może być też szczypiorek.