ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli śledzie są mniejsze to smażę je oczyszczone w całości. Duże sama filetuję i kroję każdy filet na połowę, dzięki temu lepiej się je smaży. Śledzie powinny być świeże. Ja kupuję u rybaków w Rewie.

Smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej

 

 

Sposób przygotowania:

Smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej
Mam dostęp do świeżych śledzi od rybaków, kupuję prosto z kutra i gdy są dość duże to sama je filetuję, opłukane pod zimną wodą filety wkładam do garnka, posypuję solą i pieprzem, wymieszam, zostawiam na 1 godzinę w lodówce.

Wylewam ze śledzi puszczony płyn, wsypuję mąkę i mieszam,aby mąka pokryła filety.

Na patelni rozgrzać mocno olej i kłaść porcjami filety, smażyć na złocisto z każdej strony , odkładać na talerz.

W garnku zagotować wodę z pokrojoną cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, gorczycą, cukrem i gotować z 5 minut, następnie wlać ocet i tylko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać mielony pieprz.

Do pojemnika wkładać porcję filetów, cebuli z zalewy do wyczerpania składników i na koniec wlać resztę zalewy, schować do lodówki na 24 godziny.
W zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe
Wsypaną mąką dobrze mieszam z filetami.
W zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe
Smażyć je z każdej strony na złocisty kolor.
W zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe
Zalewa słodko-kwaśna jest idealna do śledzi.
W zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe
W pojemniku układać na przemian filety,cebula.
W zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe
W zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe
W zalewie słodko-kwaśnej smażone filety śledziowe