Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik o smaku piernika

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik, przynajmniej tak jest u mnie. Ten sernik wyszedł mi niezwykle pyszny i lekki, taki piernikowy. Polecam upiec.

Sernik o smaku piernika

Składniki:

Sernik o smaku piernika

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie taki z wiadereczka )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Sernik o smaku piernika
1. Zaczynamy od ciast: Masło lub margarynę należy dokładnie utrzeć w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i cały czas ucierać, następnie trzeba dodać śmietanę i kakao i ucierać, na koniec wsypać mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie utrzeć. Tak wykonane ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto wyjdzie dość gęste, ale takie ma być ).

2. Teraz masa serowa: Masło lub margarynę należy utrzeć w misce z cukrem, cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i ucierać, następnie wsypać do tych ucieranych składników przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodać ser i całość dokładnie utrzeć. Tak wykonaną masę serową wyłożyć na ciasto.

3. Teraz pieczenie: Tak przygotowany sernik należy piec około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Temperatura 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

4. Podajemy: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego wszystkim życzę. 



Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.