Sposób przygotowania:
Sernik o smaku piernika
1. Zaczynamy od ciast: Masło lub margarynę należy dokładnie utrzeć w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i cały czas ucierać, następnie trzeba dodać śmietanę i kakao i ucierać, na koniec wsypać mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie utrzeć. Tak wykonane ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto wyjdzie dość gęste, ale takie ma być ).
2. Teraz masa serowa: Masło lub margarynę należy utrzeć w misce z cukrem, cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i ucierać, następnie wsypać do tych ucieranych składników przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodać ser i całość dokładnie utrzeć. Tak wykonaną masę serową wyłożyć na ciasto.
3. Teraz pieczenie: Tak przygotowany sernik należy piec około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Temperatura 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
4. Podajemy: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego wszystkim życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
2. Teraz masa serowa: Masło lub margarynę należy utrzeć w misce z cukrem, cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, następnie wbijać stopniowo po jednym jajku i ucierać, następnie wsypać do tych ucieranych składników przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodać ser i całość dokładnie utrzeć. Tak wykonaną masę serową wyłożyć na ciasto.
3. Teraz pieczenie: Tak przygotowany sernik należy piec około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera. Temperatura 170 stopni. Upieczony sernik wystudzić. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
4. Podajemy: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego wszystkim życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
zbysiowa
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję bardzo :)