Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sernik z orzechową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik to tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Ten serniczek jest kremowy i aksamitny, a jego smak wzbogaca orzechowa kruszonka.

Sernik z orzechową kruszonką

Składniki:

Sernik z orzechową kruszonką

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej lub orkiszowej tortowej
  • 200 g zimnego masła 83% tłuszczu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik
  • 6 jajek
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek

Na kruszonkę:

Sposób przygotowania:

Sernik z orzechową kruszonką

Przygotowanie kruchego spodu

Sernik z orzechową kruszonką
Zagniatamy kruche ciasto z mąki, cukru pudru, masła i żółtka

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito do miski, wbijamy żółtko.

Dodajemy masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy 20 minut w 175 st. C.

Przygotowanie masy serowej

Sernik z orzechową kruszonką
Przygotowujemy masę serową, którą wylewamy na kruche ciasto

Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową.

Rodzynki namaczamy we wrzątku.

4 żółtka i 2 całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Pozostałe białka odkładamy do ubicia na pianę.

Do masy jajecznej dodajemy ser i proszki budyniowe, miksujemy. Następnie cienkim strumieniem, miksując na małych obrotach, wlewamy olej, a następnie mleko.

Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, dodajemy też skórkę pomarańczową i rodzynki odciśnięte z wody, mieszamy delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy na kruche ciasto.

Przygotowanie kruszonki

Sernik z orzechową kruszonką
Orzechy włoskie na kruszonkę mielimy drobno

Orzechy drobno mielimy, łączymy z przesianą mąką, kakao, cukrem i posiekanym masłem. Wyrabiamy ciasto tak, aby miało konsystencję grudek.

ETAP 4:

Wierzch sernika posypujemy kruszonką. Sernik pieczemy 60 minut w 175 st. C.

Do całkowitego ostudzenia trzymamy w wyłączonym piekarniku.