Sposób przygotowania:
Sernik z orzechową kruszonkąPrzygotowanie kruchego spodu
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito do miski, wbijamy żółtko.
Dodajemy masło i siekamy je nożem wraz z resztą składników. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy 20 minut w 175 st. C.
Przygotowanie masy serowej
Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową.
Rodzynki namaczamy we wrzątku.
4 żółtka i 2 całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Pozostałe białka odkładamy do ubicia na pianę.
Do masy jajecznej dodajemy ser i proszki budyniowe, miksujemy. Następnie cienkim strumieniem, miksując na małych obrotach, wlewamy olej, a następnie mleko.
Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, dodajemy też skórkę pomarańczową i rodzynki odciśnięte z wody, mieszamy delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy na kruche ciasto.
Przygotowanie kruszonki
Orzechy drobno mielimy, łączymy z przesianą mąką, kakao, cukrem i posiekanym masłem. Wyrabiamy ciasto tak, aby miało konsystencję grudek.
ETAP 4:
Wierzch sernika posypujemy kruszonką. Sernik pieczemy 60 minut w 175 st. C.
Do całkowitego ostudzenia trzymamy w wyłączonym piekarniku.