kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Świąteczne przekąski z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świąteczne przekąski to tak zwane ślimaki z ciasta francuskiego z farszem kapuściano grzybowym. Do barszczu idealne.

Świąteczne przekąski z kapustą i grzybami

Składniki:

Świąteczne przekąski z kapustą i grzybami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • około 300 g kapusty kiszonej
  • 300 ml suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Świąteczne przekąski z kapustą i grzybami
Kapustę i grzyby gotujemy do miękkości w osobnych garnkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ugotowaną kapustę i grzyby drobno kroimy.

Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy kapustę z grzybami i podsmażamy 5 minut, doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy farsz i zwijamy w roladę.

Kroimy w plastry, przekładamy ślimaki na blachę.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 12-15 minut - do zarumienienia.